Kiväärit ovat tehokkaimpia metsästysaseita, mutta asetyyppi valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Haulikoita käytetään yleensä pienempien eläinten ampumiseen, mutta myös pienkivääreitä käytetään esimerkiksi pienten nisäkkäiden ja lintujen tappamiseen.

Itselataavat kiväärit

Itselataava kivääri lataa uuden patruunan edellisen ammutun patruunan voimalla. Silloin ampujan ei tarvitse itse tehdä mitään latausliikettä. Itselataavat kiväärit ovat puoliautomaattisia aseita. Itselataavat kiväärit ampuvat vain yhden patruunan kerrallaan, mikä erottaa ne automaattiaseista. Automaattiaseista ammutaan sarjatulta. Automaattiaseita ovat esimerkiksi konekiväärit ja rynnäkkökiväärit ja niitä käytetään vain sotatarkoituksessa eikä sellaisia käytetä metsästyksessä ainakaan Suomessa.

Itselataavien kiväärien etu on siinä, että niillä toisen laukauksen ampuminen on muita kivääreitä nopeampaa tämän itselatautuvan ominaisuuden vuoksi. Metsästysasetuksen 16 §:ssä kerrotaan millainen osumanenergia aseella on oltava mitäkin riistalajeja varten. Asetuksessa kerrotaan lisäksi minkä painoisia patruunoiden on oltava.

Itselatautuvat kiväärit maksavat vähintään tuhat euroa, mutta parhaimmat maksavat yli kolmetuhatta euroa tai jopa yli neljätuhatta euroa, kuten eräät Armi Dallera Custom -kiväärit.

Pulttilukkoiset kiväärit

Metsästäjien tulee itse ladata uudet patruunat pultti- eli sylinterilukkoisiin kivääreihin. Kivääri ladataan liikuttamalla aseen pulttilukkoa käsin. Lukkoa tulee työntää eteenpäin, jolloin patruuna menee aseen piippuun. Ampumisen jälkeen patruunan hylsy tulee poistaa ja sen jälkeen kivääriin voi ladata uuden patruunan. Lippaaseen mahtuu yleensä kolmesta viiteen patruunaa. Pulttilukkoiset kiväärit ovat yleisimpiä metsästysaseita Suomessa.

Pienoiskiväärit

Pienoiskiväärejä käytetään silloin kun isompien kiväärien teho olisi ylimitoitettua ammuttavan eläimen kokoon nähden. Siksi pienoiskivääreillä ammutaan yleensä lintuja, kuten pyitä, sorsalintuja, fasaaneja, riekkoja ja sepelkyyhkyjä. Lisäksi pienoiskivääreillä ammutaan pieniä nisäkkäitä, kuten oravia, minkkejä, kärppiä, piisameja ja näätiä. Pienoiskivääreillä pystyy ampumaan kunnolla korkeintaan noin sadan metrin päähän.

Pumppuhaulikot

Pumppuhaulikoissa on vain yksi piippu, mutta monissa haulikoissa on kaksi piippua. Pumppuhaulikot ovat saaneet nimensä siitä, että niiden panokset ladataan pumppaamalla asetta, jolloin uudet patruunat saadaan piippuun. Haulikoiden patruunoissa on yleensä yli sata haulia. Ennen haulit olivat lähinnä lyijyisiä, mutta lyijyhaulien käyttöä on vähennetty, koska niitä ei saa käyttää vesilintujen metsästyksessä. Lyijyn päätyminen vesistöön voi aiheuttaa vesilintujen kuolemista lyijymyrkytyksiin niiden syödessä jauhinkiviä ranta-alueilta. Pumppuhaulikoita käytetään lähinnä vesilintujen ampumiseen. Siksi pumppuhaulikoissa käytetään lähinnä raudasta, teräksestä, sinkistä ja vismutista valmistettuja hauleja.