Metsästys – menneisyyttä vai nykyaikaa?

Metsästyslaki Suomessa määrittelee metsästyksen “luonnonvaraisena olevan riistaeläimen pyydystämistä sekä saaliin ottamista metsästäjän haltuun”. Metsästys on ollut monella kansalla perinteinen elinkeino ja parhaimmillaan se on koko saaliseläimen täydellinen hyötykäyttö (nahka, elimet, lihat, luut, ym.). Varhaisissa kulttuureissa metsästäjä on ollut erittäin keskeisessä asemassa omassa sosiaalisessa ympäristössään. Metsästys on ollut myös eräänlaista valmistautumista konfliktitilanteisiin, sillä se on karaissut ja valmistanut miehiä sotaan.

Suomessa metsästyksellä on vankka asema ja esimerkiksi hirvenmetsästyksellä on erityisen suuri merkitys, myös riistanlihan tuotossa. Hirvenlihaa pyydetään vuosittain, joidenkin laskelmien mukaan, jopa neljä kertaa enemmän kuin poronlihaa. Myös riistalintuja metsästetään Suomessa runsaasti ja saalistilaston kärjessä ovatkin perinteinen sinisorsa, sepelkyyhky ja teeri. Myös metsäjänistä saalistetaan Suomessa vuosittain paljon.

Vaikka metsässä kulkeminen ja saaliseläinten metsästys ovat voimissaan vielä nykyaikanakin, ovat myös uudet viihteen muodot tulleet jäädäkseen nykynuorten ja miksei vanhempienkin elämään.

Metsästyspelit

Metsästysaiheiset pelit ovat hyvin suosittuja nykyään, niin huvikäytössä, kuin varsinaisen metsästyksen harjoittelussa. Peliyhtiöt tuottavat uusia pelejä toisensa jälkeen yhä kiihtyvällä vauhdilla, yrittäen pysyä kuluttajien mielessä ja vilkailla pelimarkkinoilla, ja metsästysaiheiset pelit ovatkin saaneet jalansijansa nykyään suosittujen sota- ja fantasiapelien laajoilla markkinoilla.

Normaalien pelien lisäksi löytyy runsas joukko metsästysimulaattoreita, joiden painopisteenä on ehkä enemmän hyöty, kuin pelkkä huvi. Suomen Metsästäjäliitolta löytyy esimerkiksi riistalaukaussimulaattori ampumaharjoittelun tueksi. Simulaattorissa harjoittelusta saa tietyissä simulaattorimalleissa välittömän palautteen esimerkiksi graafisessa muodossa. Palautteen perusteella pystyy metsästäjä tarvittaessa löytämään oikeat kohdat parantaakseen ampumistulosta.

Metsästys kiehtoo myös sellaisia ihmisiä. joilla ei ole mahdollisuutta harrastaa sitä oikeasti. Metsästysaiheiset pelit mahdollistavatkin omalta kotisohvalta saalistamisen, oli se sitten havumetsässä hirvi, Afrikan savannilla leijona tai jopa Alien- elokuvan alienit online-casinon pelissä. Haastetta ja hauskuutta on löydettävissä varmasti joka metsästäjän makuun.