rifleMetsästyskäytöön on tarjolla valtava määrä erilaisia metsästyskivääreitä, joista voi valita sopivimman. Aloittelijalle määrä on suorastaan hengästyttävä ja tärkeimmäksi nouseekin kysymys: miten valita oikea kivääri?

Kiväärin valintaan vaikuttaa ensisijaisesti käyttötarkoitus, eli se mitä riistaa aseella halutaan metsästää. Suomessa metsästysasetus rajaa riistaeläimen mukaan sallittuja kaliipereita metsästyksessä käytettävissä kivääreissä. Lisäksi metsästyksessä käytettävien ammusten tyypit ovat säädeltyjä.

Loukkupyynnin yhteydessä voidaan lopetukseen käyttää revolvereja ja pistooleita, mutta niitä ei luokitella metsästysaseiksi lain mukaan. Monella metsästäjällä yleensä löytyykin useita erilaisia aseita, riippuen siitä mitä lajeja metsätetään.

Kiväärin valinta

Kiväärikaliipereita löytyy runsas kirjo sillä kivääri valmistetaan aina tietyn kaliiperiselle patruunalle. Kiväärillä ei voi missään tapauksessa ampua eri kaliiperista patruunaa kuin mille se on suunniteltu; seurauksena voi olla henkilövahinko tai aseen rikkoutuminen.

Kivääreissä löytyy niin sanottua yleiskaliiperia, joka on tarkoitettu monipuolisten riistalajien metsästykseen. Tästä esimerkkinä on .308 kaliiperinen jolla on sallittua Suomessa metsästää kaikkia riistaeläimiä. Linnustukseen on tarkoitettu pääosin pienikaliiperinen, kuten .222. Yleisesti hirvenmetsästykseen Suomessa käytetään .308, .30-06 tai 9.3×62 kaliiperisia kivääreitä.

Kaliiperimerkinnät ilmoitetaan millimetreissä Euroopassa ja USA:ssa ne ilmoitetaan tuumakoossa. Aseen hallussapitolupaan merkitään aina aseen kaliiperi, jolloin patruunoita ostaessa saa aina oikean aseeseensa sopivan patruunan.

Kiväärissä voi olla patruunoille makasiini, joka on kiinteästi rakennettu aseeseen esimerkiksi piipun alle tai tukkiin, tai sitten se on varustettu irtolippaalla. Rihlatussa kiväärissä on piipun sisäpintaan tehty kahdesta neljään uraa eli rihlaa, joiden tarkoitus on saada luoti pyörimään pituusakselinsa ympäri täten vakauttaen luodin lentämistä. Tämä parantaa aseen kantomatkaa sekä sen ampumatarkkuutta (vertaa haulikko jossa on rihlaton piippu). Kivääriin hankitaan usein varusteeksi myös kiikaritähtäin osumisen helpottamiseksi ja riistaeläimen tunnistamiseksi.

Pulttilukkoisessa (eli sylinterilukkoisessa) kiväärissä on yleisimmin erillinen lipas tai kiinteä makasiini ja se luokitellaan kertalaukeavaksi. Ase ladataan lukkolaitteella joka syöttää patruunan piippuun ja ammunnan jälkeen lukkolaite avataan ase voidaan ladata uudelleen.

Itselataava kivääri ampuu yhden patruunan kerrallaan ja siinäkin on vaihtoehtoina lipas tai makasiini. Tässä aseessa on pehmeämpi rekyylituntuma ja nopea toinen laukaus ja sitä käytetäänkin nopeatempoisiin ajoihin ja pienpetojen pyyntiin.

Riista- ja vahinkoeläinten metsästykseen käytettävä pienoiskivääri (.22 kaliiperinen) on täysiverinen metsästysase. Tyypillistä riistaa tälle aseelle ovat esimerkiksi sorsalinnut, pyy, minkki, näätä ja orava, mutta sitä käytetään myös loukkupyynnissä lopetusaseena. Tämä on mainio nuorille metsästäjille ampumaharjoitteluun.