Riista tarkoittaa luonnossa olevia lajeja joita metsästetään turkiksen tai lihan vuoksi. Tärkeimpiä lihan takia metsästettäviä riistaeläimiä Suomessa ovat seuraavat lajit:

  • DeerHirvi
  • Metsäjänis ja rusakko
  • Metsäkauris
  • Sorsalinnut
  • Kanalinnut (metso, teeri, pyy, riekko, sepelkyyhky)

Riistan käsittely

Kun innokas metsästäjä sitten tuo saalista kotiin, monesti seuraavaksi mietitään, miten sitä pitäisi käsitellä oikein. Riistan käsittelyssä on muutamia perussääntöjä. Riista tulisi käsitellä mahdollisimman pian kuoleman jälkeen. Käsittelyn nopeus korostuu jos sää on lämmin tai riista on vaurioitunut pahoin.

Riistan käsittelyssä ensimmäinen vaihe on eläimen lopettaminen. Perus asiana tulee huomioida, että eläimelle ei saa aiheuttaa ylimääräistä kärsimystä, joten lopettaminen tulee tehdä nopeasti ja kivuttomasti. Eläin on lopetettava aina ennen sen pistämistä. Kun riistaeläin lopetetaan oikein sillä parannetaan lihan käytettävyyttä, makua ja säilymistä. Pistäminen tarkoittaa veren laskemista pois eläimen lihaksista, sillä se vaikuttaa lihan makuun ja säilymiseen. Veren laskemisen jälkeen linnut olisi hyvä suolistaa jo metsällä olessa ja laittaa suolistetun linnun sisään kuljetuksen ajaksi esimerkiksi havuja.

Riistaeläimen riiputus ei ole pakollista, mutta se mureuttaa ja muuttaa riistalihan makua. Riiputtaminen voidaan tehdä nyljetylle tai nylkemättömälle eläimelle. Riistan riiputuksessa lämpötilan tulee olla plussan puolella noi 7 asteeseen saakka. Tätä korkeampi lämpötila pitää huomioida siten, että riiputusaikaa lyhennetään. Yleisimmin riiputetaan hirvieläimiä, kanalintuja sekä jäniksiä, varsinkin metsäjänikset ja vanhemmat rusakot on suositeltua riiputtaa. Riiputusaika vaihtelee 4-10 päivän välillä jäniksillä; linnuilla kesto on 2-5 vuorokautta ja jos on kyseessä iso kanalintu, voidaan sitä riiputtaa jopa yli viikko. Jos riista on pahasti vaurioitunut metsästyksen yhteydessä, ei sitä suositella riiputettavan.

Riistaa voi säilyttää ennen valmistamista suolaamalla tai pakastamalla. Riistanlihaa voi käyttää toki tuoreeltaan, mutta monesti esimerkiksi hirvenlihaa tulee kerralla määrällisesti paljon, joten välitön käyttö ei yleensä ole mahdollista.

Riistan valmistus

Riistasta voi valmistaa monipuolisia, herkullisia ruokia ja oikea metsästystapa sekä lihan jatkokäsittely varmistavat lihan herkullisuuden. Riistanliha kannattaa leikata poikkisyin mureuden takaamiseksi. Riistassa on vahva aito maku ja sitä kannattaa korostaa.

Riistan kypsennysaika riippuu aina eläimen lajista, koosta ja myös iästä. Paistit ja padat vaativat pidemmän kypsytyksen ja esimerkiksi isoa hirvipaistia kannattaa hauduttaa jopa yön yli uunissa jotta liha on mureaa ja maukasta. Luuttomat fileet voivat kypsyä jopa niinkin nopeasti, kuin viidessä minuutissa. Riistaa valmistettaessa kannattaa aina tutustua erilaisiin riistaruoka- ohjeisiin parhaan lopputuloksen saamiseksi.